Nem létezik, hogy mind a százezer vendég egyszerre jött el, hiszen már a rendezvény előtt egy jó negyedórával, egy deka hely sem volt a Szent István tér 7. szám alatti ingatlan körüli parkolókban, kisutcákban.

Persze matematikai bukfencemet dr. Sipos Lajos, a járási hivatal vezetője köszöntőjében azon nyomban kibogozta:

2015 júliusában

nyílt meg a sarkadi kormányablak, a szűk négy esztendő alatt hetente úgy 500, havonta 2000-2500, és éves szinten nagyjából 25 ezer ügyfélről beszélhetünk, s ha ezt néggyel felszorozzuk, kapunk egy szép, nagy kerekszámot, amely egyszázezer.

 

Sarkadi járási hivatal: takács árpád, dr. kovács józsef, dr. mokán istván és dr. sipos lajos, kormányhivatal, Sarkad, 20190520
Takács Árpád (b), dr. Kovács József, dr. Mokán István és dr. Sipos Lajos (galéria)

 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondása szerint egy ilyen szép statisztikai adat mindenképpen egy figyelemfelkeltő szám.

S ha úgy vesszük,

húzta alá, hogy Sarkadon körülbelül tízezren élnek, akkor kvázi minden egyes lakosnak, az újszülöttektől kezdve a legidősebbekig legalább tízszer meg kellett volna jelenniük a hivatalban.

Ahogy már elhangzott, kezdte beszédét dr. Mokán István polgármester, a százezer a tízszerese a tízezer fős nagycsaládunknak, Sarkadnak. Ha pedig kistérségben gondolkodunk, aminek a város a központja, amely nagyjából 25 ezer fő, akkor a teljes kistérség lakossága elméletileg négyszer jött be ide ügyet intézni.

 

Sarkadi járási hivatal: kóra kornél - a 100. 000. ügyfél, kormányhivatal, Sarkad, 20190520
Ő a 100., de ezresben: Kóra Kornél (galéria)

 

Ez az épület korábban az önkormányzat tulajdona volt, folyatta, majd több beruházás keretében a kormányhivatal fölújította; most pedig egy újabb fejlesztés előtt áll a város (ekkor virtuálisan átléptünk a rendezvény második részébe). Egy közel hatszázmilliós beruházás előtt állunk, amely azt jelenti, hogy a sarkadi járásnak nemcsak hat éves múltja, hanem bizony hosszú időre előretekintő jövője is van.

Azt követően a polgármester egy ajándékcsomaggal köszöntötte a 100. 000. ügyfelet, azaz a 13 esztendős Kóra Kornélt, aki az édesanyjával épp a személyi igazolványát intézte. (Kornél a gyulai Dürer Albert általános hetedikese; hobbija a tenisz és a pecázás.)

 

Sarkadi járási hivatal: kóra kornél és dr. mokán istván - 100. 000. ügyfél, kormányhivatal, Sarkad, 20190520
Jut a tesóknak is a sok Milkából (galéria)

 

A rendezvény másik felvonása már a hivatal udvarán zajlott.

Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, a háttérben zajló építkezés nemcsak Sarkad vonatkozásában fontos, hanem ennek a járásnak, körzetnek, mi több, a határon túliaknak is

nagy jelentőségű kérdés.

Ugyanis Sarkadra évente több tízezren a határon túlról is érkeznek: személyazonosító okmányaik, útleveleik, állampolgársági ügyeiket intézni. Ebből kifolyólag a Sarkadi Járási Hivatal stratégiai, hovatovább azt is mondhatom, nemzetpolitikai kérdés is, fogalmazott.

 

Sarkadi járási hivatal: dr. sipos lajos, takács árpád, dr. mokán istván és dr. kovács józsef, kormányhivatal, Sarkad, 20190520
Háttérben az új tér

 

2017-ben,

folytatta, amikor átadtuk ezt az épületet, úgy döntött a magyar kormány, hogy bővíti a járási hivatalt, és a jelenleg több sarkadi helyszínen működő osztályokat egy helyre hozza – és egy ún. integrált hatósági feladatellátást tesz lehetővé.

Így a foglalkoztatási rész, a földhivatali ügyintézési lehetőségek, a gyámhatósági ügyek, valamint a kormányablak szolgáltatásai is egy helyen zajlanak. Ez az ügyfelek számára egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz.

A kormány mintegy 580 millió forintos forrásból építi az új, 1350 négyzetméter területű épületszárnyat.

A kibővített járási hivatalt decemberben adják át.
Biztos, hogy mi is ott leszünk.