A ma már 70 embernek munkát adó Fábafém Kft-t 26 esztendővel ezelőtt, 1993-ban alapította két esztergályos szakember: Machó János és Vladár Pál. A cég azóta – két nehezebb időszakot leszámítva -, szinte folyamatosan fejlődött. Nyolc évvel ezelőtt új telephelyre, a Békési útra költöztek, s mára teljesen megújult, korszerű gépparkkal rendelkeznek. Profiljuk a nagy sorozatú alkatrészgyártás, megrendelőik elsősorban az autóipar és az építőipar területéről kerülnek ki. Kezdetben tárcsás vezérlésű hosszesztergákon dolgoztak, ma pedig már több mint harminc korszerű CNC gép sorakozik a tágas üzemcsarnokban.

Fábafém, Győri Mihály, Fábafém Kft., Mezőberény
Győri Mihály feladatai közé tartozik a CNC-gépek beállítása, a programok írása és a hibák javítása is. Fotók: Lipták Judit

- A modern technológiákra történő átállásban Győri Mihály az 1990-es évek végétől folyamatosan nagy segítségünkre van. Amikor tanulóként hozzánk került, már akkor láttuk, hogy nagyon érdekli a szakma. A céggel együtt „nőtt fel”, velünk együtt tanulta az új gépek beállítását, kezelését. Azóta is szereti a kihívásokat, autodidakta módon tanul, szakmai tudásával egyértelműen kiemelkedik a többiek közül. Programot ír, az újdonságokat mindig ő csinálja először. Tudását, hozzáértését kollégái is elismerik, gyakran fordulnak hozzá tanácsért – méltatták a 38 éves fiatalember munkáját a vállalkozás vezetői.

Azt pedig már Győri Mihálytól tudtuk meg, hogy eredetileg más pályára készült, csak a véletlenen múlott, hogy éppen esztergályos lett.

- Autóvillamossági szerelő szakra jelentkeztem Békéscsabára, a Trefortba, de ilyen osztály nemFábafém, Győri Mihály, Fábafém,  Mezőberény, Mezőberény
Rajzot olvasni tudni kell!
indult, mert kevés volt a jelentkező. Azt mondták, lakatos vagy esztergályos szakmák közül választhatok. Mivel az utóbbiról nem sokat tudtam, úgy döntöttem, arra szavazok. Így lettem tehát esztergályos, de egyáltalán nem bántam meg, nagyon megszerettem ezt a szakmát!
– mesélte Mihály, aki fiatal kora ellenére ma már törzsgárda tagnak számít a Fábafémnél, ugyanis idén júniusban lesz 20 esztendeje, hogy először belépett a cég kapuján. Akkor még tanulóként, nyári gyakorlatra jött, később pedig ez lett az első, s máig egyetlen munkahelye.

A két évtized alatt természetesen az esztergályosok munkája is sokat változott. Mihály tanulóévei alatt még hagyományos gépeken sajátította el a szakma alapfogásait. Amikor munkába állt, már megjelentek a mai CNC-k előfutárai, a tárcsás vezérlésű hosszesztergák, ezek kezelését először a „régi szakiktól” leste el. Aztán magával ragadta őt az egyre bonyolultabb, korszerűbb technológiák varázsa, s már mindent magától, elsőként szeretett volna tudni.

Fábafém, Győri Mihály, Fábafém Kft., Mezőberény
Kollégái sokszor fordulnak hozzá tanácsért, itt éppen Lestyán Norbert gépbeállítóval beszélnek meg egy felmerülő kérdést.

– Főnökeim mindig arra biztattak, hogy amit nem tudok, azt tanuljam meg. Vizuális ember vagyok, amit látok, azon el tudok gondolkodni. Sohasem papírból, vagy mások elmondása alapján próbálok rájönni arra, mi lehet a hiba egy adott munkadarabnál, hanem megnézem, hogy mi történik gyártás közben, s aztán kitalálom a baj okát is – ecsetelte a fiatalember.

Győri Mihály szerint ennek a szakmának a szépségét az adja, hogy olyan, mint a művészet. Kézbe kapnak egy rajzot és egy vasat, s abból alkotni kell valamit, a milliméter töredékének pontosságával.

Fábafém, Fábafém Kft., Mezőberény
A cég vezetői, Vladár Pál (balról) és Machó János immár két évtizede számíthatnak Győri Mihály magas színvonalú munkájára.

– Szeretem a kihívásokat! Minél bonyolultabb alkatrészt kell megcsinálni, annál nagyobb kedvvel állok hozzá a feladathoz. Ez lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan tanuljak, képezzem magam – mondta Mihály. Hozzátette: a húsz év nem elég, még legalább ennyit szeretne a Fábafém Kft-nél dolgozni, mert itt anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik a munkáját. Állandó délelőttös műszakban dolgozik, így délutánonként sokat lehet együtt párjával és két kislányukkal, a 9 éves Orsolyával és a 2 éves Boglárkával.

A cikk megjelenését a mezőberényi Fábafém Ipari és Kereskedelmi Kft. támogatta.

Fábafém logó, Fábafém logó, Mezőberény